Blogg

/Linkedin/

Mitt bästa följartips är författaren, journalisten och föreläsaren Tomas Dalström

”Du är säkert engagerad i temat produktivitet. Din egen, andras och svenska företags. Mitt bästa följartips är författaren, journalisten och föreläsaren Tomas Dalströms lika välskrivna som ögonbrynshöjande artiklar och uppdateringar på temat hur vår hjärna påverkas i en digital omvärld och inte minst i moderna kontorsmiljöer.”
Ulrik Clemens von Döbeln, vd Mount Design, på Linkedin


Det händer i hjärnan när Uppdrag granskning kommer på besök

Vad händer i våra hjärnor när UG står i receptionen, med en kamera. Det var min utgångspunkt när jag intervjuade två specialister, för några år sedan.

Offentliga kriser följer en snitslad bana: 1) Förneka. 2) Förringa. 3) Erkänna. 4) Be om ursäkt.
Läs mer.


Både skolan och näringslivet har problem med digitaliseringen

Skolan framstår ofta som sämst i klassen när det gäller digitalisering, men hur står den sig i en jämförelse med näringslivet.

  • Endast en av tio anställda, i genomsnitt, anser att de är högproduktiva – trots den nya tekniken. I Sverige är det fyra av tio. 20 476 anställda, i  21 europeiska länder har deltagit i undersökningen. (Microsoft)
  • Fyra av tio lärare upplever att krånglande teknik begränsar deras arbete minst en gång i veckan och bara hälften av grundskolorna har tillgång till support samma dag. Och drygt hälften av lärarna anser att de behöver utveckla sin kompetens för att kunna ge sina elever god digital kompetens.
    Läs mer.

Kvinnors texter uppfattas som rörigare

Tänk dig att du tar en text och undertecknar den med en mans namn – och att du undertecknar exakt samma text med ett kvinnonamn. Vad tror du händer då?

  • Ingvars text uppfattades som genomtänkt, välskriven och övertygande.
  • Ingvors som rörig, oklar och svårt att förstå vad hon egentligen ville ha sagt.
  • Även kvinnor uppfattar Ingvors texter som sämre.

Eller att du låter mannen i Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap” säga kvinnans repliker och tvärtom. De som läste texterna ansåg att:

  • Kvinnan var mer bevekande, känslosam, personlig, undergiven och öppen – oavsett om hon hade originalmanusets kvinnliga repliker eller undersökningens manliga repliker
  • Mannen ansågs vara mer framgångsrik och nonchalant jämfört med kvinnan oavsett vilka repliker han hade.

Våra namn styr också omedvetet våra förväntningar när vi ser namn, eftersom de kan ge oss information om var och i vilken generation vi är födda i.
Läs mer.


Kolla mobilen på morgonen – minskar kreativiteten

Vill du bli bättre på att lösa problem, öka din kreativitet och få andra användbara idéer? Med kunskap om hur hjärnan fungerar kan du fixa det.

Det du har lärt dig – eller varit med om – under dagen lagras tillfälligt i ett temporärt minne. När du sover flyttas det över till långtidsminnet och programmeras där. En bra och djup nattsömn är en förutsättning för att den här processen ska fungera optimalt.

Forskning visar att sömnen är en bra rådgivare

Ett exempel: Om du läser om en ny innovation eller studerar spanska, så lagras det du läst eller pluggat, tillsammans med de minnen du redan har inom det här området. Så nästa dag startar du från en ny nivå. Din hjärna har byggts om. Du har levlat. Faktum är att sömnen är en av dina bästa…
Läs mer