Om - gällande

1. Så blev det Dalström – utan h

Min mamma är född i svenskbygden, i Estland. De talade nokasvensk och uttalade varje bokstav i ett ord. Hon var född Granberg – med ”g” på slutet. De sa s-k-j-o-r-t-a, k-j-o-l och så vidare. Så när hon träffade pappa, i Sverige, och såg att han stavade Dalström med ”h”, tyckte hon det var konstigt. Bokstaven hördes ju inte. Det blev Dalström utan h när de gifte sig.

Den där bokstaven har ställt till med problem genom åren. När någon exempelvis skulle kolla upp en beställning eller bokning så fanns den inte. ”Dalström utan h”, säger jag och plötsligt hittar de mig. Hoppas du också gör det.

Jag var med och introducerade mobiltelefoni i Sverige

I början på 1990-talet var jag med och introducerade mobiltelefoni i Sverige, som var en av de ledande nationerna i världen. 

Den reklambyrå jag arbetade på hade Sveriges största teleoperatör som kund. Jag var bland annat ansvarig för filmproduktionen. Skrev manus till och var med och gjorde, den första reklamfilmen för det första privatabonnemanget. 

Och den första reklamfilmen för GSM (Globalt system för mobil kommunikation). Budskapet var att man kunde använda mobilen i Norden, Tyskland och Schweiz.

Det har hänt mycket sedan dess – sänkta kostnader är ett exempel

”Det är femton gånger dyrare att ringa från en mobiltelefon än från en traditionell sladdtelefon. Det visar en beräkning av DN Konsument. En vanlig kvartalsräkning från Telia på 865 kronor hade blivit 13 700 kronor om du valt att ringa från mobiltelefon i stället.” (DN 94-05-25).  

Nationella och internationella utmärkelser

Jag har fått nationella och internationella utmärkelser för journalistik, facklitteratur, beställningsfilm, reklamfilm, interaktiva produktioner, drama och innovationer.

Final i FN:s globala tävling World Summit Award – The best in e-Content and Creativity - två gånger

Jag är väldigt stolt över att ha gått till final i: FN:s globala tävling World Summit Award – två år – med två programvaror jag har fått patent på. Tävlingens syfte är att minska klyftan mellan teknik och människa.

Jag blev också nominerad till Design For All Award, som kommit till på initiativ av den holländska regeringen. I tävlingen deltog innovationer som kan användas av alla, samtidigt som de löser ett upplevt problem för människor med funktionshinder.

Jag var med i ett av Sveriges intressantaste språkprojekt som konsult med specialistkompetens

Begriplig text och information för alla pågick under tre år. Forskare från flera universitet, konsulter med specialistkompetens och myndigheter, som Språkrådet och Myndigheten för tillgängliga medier, ingick i gruppen, tillsammans med andra. 

Manus till filmen som visades på Sveriges kommuners och landstings 150 års jubileum

Jag skrev manuset till filmen ”Ett land i rörelse” som visades i Blå hallen 2013, där bland annat kungen och drottningen var gäster.

 

 

Jag är en av författarna till ”Nobelfesten – Moderna recept från klassiska menyer”. När 1998 års nobelpristagare kom in på sina rum på Grand Hotell låg boken där, som en gåva.

Så jag har blivit läst av 1998 års nobelpristagare, hur många slår det 🙂

Boken har kommit ut på engelska, japanska, polska och svenska.

Global Vision Award – jag har bidragit med en pusselbit

Tidningen Meetings International har vunnit Global Vision Award. Jag har framför allt skrivit serien ”Hjärnkoll”, under tio år, där jag intervjuat forskare och andra specialister. 

Atti Soenarso, chefredaktör/ägare Meetings International, om Tomas Dalström:

”Rakt. Enkelt. Lättläst. Ofta väldigt rytmiskt. Helt enkelt okomplicerat. Det tar år att komma dit, men så har du gjort dina 10 000 timmar gånger hur många gånger som helst. 

Överraskar ofta med humor, underfundigheter och härliga kullerbyttor i tanken. Påläst. Inte rädd för att ställa komplexa frågor och följdfrågor.”