Så mycket sämre presterar du på ett stimmigt kontor
Tomas Dalström, Heppicopter, och Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap, intervjuas i DN.
Orden är Tomas Dalströms. Han är författare, beteendevetare samt verksam med en utbildning som riktar sig till arbetsplatser om hur de kan ge medarbetarna bäst arbetsro.”
”Tomas Dalström ställer sig frågande till att företag ”bara låter personalen flytta in i aktivitetsbaserade kontor och tror att allt ska fungera.
– Att de inte utbildar sin personal i hur de ska använda kontoren. För mig är det obegripligt när forskning visar att vi presterar sämre
om vi inte arbetar på hjärnans villkor. Utöver prestation menar Tomas Dalström att det handlar om välmående.”
Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap, poängterar att ”nyckeln ligger i att det ska finnas förutsättningar för att utföra
medarbetarnas uppgifter, och att det finns rum och zoner för arbete som kräver koncentration.”
Du kan läsa den här om du är prenumerant.
(2023-04-16)
/Akavia Aspekt/
Kostnaden för att bli störd på jobbet
Kan kosta 63 000 kronor per anställd
Kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser är populära – främst för att de är billiga per kvadratmeter. Men om man tar med störningar och minskad produktivitet i kalkylen kan de bli en dyr affär, enligt beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström.
Läs hela artikeln
/Linkedin/
”Bra artiklar, viktig kunskap du förmedlar!” 😊
Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap.
Hon var den första av ett 50-tal forskare och andra experter, jag har intervjuat, som hade undersökt och kunde visa vad olika distraktioner kostar – när man arbetar i ett kontor och samtidigt hör en röst som stör.
/Fastighetsnytt/
Beteendevetaren ger kontoret underkänt: Utgå från hjärnan – allt annat är galet.
Svenska bolag förlorar miljarder på störande kontorsmiljöer varje år fast studier visar att prestationen ökar i egna rum jämfört med delade ytor och tysta zoner. ”Pengarna försvinner snabbt om ytorna inte planeras utifrån hjärnans villkor”, säger beteendevetaren och författaren Tomas Dalström.
Du kan läsa den här. ( 2022-12-08)
/HR-nytt/
Utmaningen i att byta till ett aktivitetsbaserat kontor”
Tomas Dalström är föreläsare, författare och journalist med inriktning på hjärnan. Han har specialiserat sig på när, var och hur vi arbetar som bäst och VARFÖR. Här kommer hans tredje krönika på HRnytt.
Du kan läsa den här. ( 2022-11-29
/HR-nytt/
Läser du fördomsfritt? – om män och kvinnors texter
Du läser en text och kan snabbt avgöra om den är bra eller dålig. Om personen, som skrivit den, exempelvis ska få jobbet eller inte. Men vad grundar du egentligen ditt beslut på?
Den är med på listan ”Mest lästa”.
Du kan läsa den här. ( 2022-09-23)
/VD-tidningen/
Lönsamheten påverkas när vi inte arbetar på hjärnans villkor
Beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström har han gjort en detaljerad sammanställning, som utgår från forskning, och som visar vad det kostar att inte arbeta på hjärnans villkor. Och om du vänder på myntet hur stor vinsten blir.
Artikeln toppar ”Veckans mest läsa” i 20 dagar.
Du kan läsa den här. (22-08-23)
/HR-nytt/
Fortsatt semester om hjärnan själv får välja
Min första krönika i HR-nytt.
Hjärnan föredra att ligga i en hängmatta och låta tankarna avlösa varandra. Att vara koncentrerad och fokuserad är en psykisk ansträngning för hjärnan, så det är inte konstigt om du tyrcker att det är svårt att komma i gång efter på semestern.
Läs hela krönikan (22-08-15)
HRnytt/
Bli bästa vän med din hjärna
Hur kan vi använda vår hjärnas fulla potential och samtidigt öka vårt välmående och vår kreativitet? Beteendevetaren Tomas Dalström har lagt en stor del av sitt liv på forskning om hjärnan. Resultatet är bland annat en enkel modell, som visar NÄR våra hjärnor fungerar som bäst och VARFÖR de gör det. Läs hela artikeln.
(22-06-23)
/Starta och driva företag/
DET HAR ALDRIG VARIT LÄTTARE ATT MISSLYCKAS
Har du en bra affärsidé. Håller dina drömmar på att gå i uppfyllelse? Vill du förbättra oddsen att lyckas. Då ska du läsa det här.
– Det finns två effektiva och receptfria kurer, som gör det svårare att lyckas: multitasking och öppna kontor. Ett exempel: din kreativitet minskar när du blir störd i ett öppet kontor.
Läs hela artikeln
(22-05-15)
/Dagens Industri/
” …Vi gick också en utbildning online tillsammans som handlade om hur hjärnan fungerar, uppdelad på 20 pass. Det blev en bra samlingsplats.”
(Sveriges Bästa arbetsplats 2022 har gått Heppicopter-utbildningen)
Läs mer här
(April 2022)
NY SAMARBETSPARTNER TILL HEPPICOPTER-UTBILDNINGEN HAR GENOMFÖRT 100 KONTORSPROJEKT I ALLA VÄRLDSDELAR
Det känns väldigt stimulerande och spännande att samarbeta med Jonas Westerlund och hans företag JonWest Consulting AB. De fakta Jonas presenterar, som bygger på de mätningar som genomförts innan och efter pandemin, är banbrytande.
Idag har han genomfört över 100 kontorsprojekt i alla världsdelar, av dem är 50 aktivitetsbaserade och 5 hybridbaserade. Tillsammans kan vi erbjuda ett helhetsperspektiv i processen mot arbetsro och balans. Vi vet inte bara när, var, hur våra hjärnor arbetar och mår som bäst. Utan också varför det är så.
21-12-16
/VD-tidningen/
Så blir din hjärna effektivare
Dagens allt snabbare tempo ställer allt högre krav på vad att vara skärpt och koncentrerad. Men hur håller du din hjärna i toppform för att minska stress, öka koncentrationen och skapa kreativitet?
(Nr 2/2021)
/Meetings International/
Har du också blivit kallad för bakåtstävare? Är det dags att nyansera debatten?
”Idén om att ny teknik är bättre är så djupt rotad, så det är ett lätt argument att ta till. Att tekniken är det som driver historien är en vanlig tankestruktur. Om teknik är den främsta förändringsagenten och om man vill att det ska bli bättre, då behövs det teknik till det och om folk då säger att de inte vill ha ny teknik, då ligger det nära till hands att säga att de inte vill ha det bättre. Då tar man ju gärna till historiska exempel och talar om motstånd.”
”Jag tror att nästan alla har erfarenhet av att ha köpt en ny pryl som är sämre än den man hade. Vi känner till att våra bilar håller kortare tid. Det är likadant med våra cyklar, kläder, skor. Väldigt många saker håller kortare tid än de gjorde tidigare. Om man tycker att teknik ska fungera, så är livslängd verkligen en dimension man kan bedöma. Och då är det verkligen inte alltid bättre.”
En intervju jag gjort i serien Hjärnkoll, för tidningen Meetings International, med Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Läs mer.
/Dagens Media
Jan Berkö: ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”
”Läs gärna rubriken en gång till; Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag. Jag har lånat den från en bok av Tomas Dalström som utkom 2017.
När jag nu ser den uppmärksammade ”The Social Dilemma” på Netflix så tänker jag att allt detta skrev Tomas om för tre år sedan, med skillnaden att det har accelererat.
Läs hela artikeln här.
/HR People/
Dags att satsa på egen plats
Jonas Westerlund har bedrivit banbrytande forskning kring aktivitetsbaserat arbetssätt och genomfört en rad förändringsprojekt inom Volvo Group. Han har en tydlig slutsats klar åt oss: Tiden med öppna ytor är över.
Läs mer.
/Publikt/
Okunskap om hjärnan bakom tron på kontorslandskapets förtjänster
Människor behöver lugn och ro för att prestera som bäst när de har krävande arbetsuppgifter. Att anställda stämplas som ”bakåtsträvare” när de klagar på att de har svårt att jobba i öppna kontorsmiljöer visar att det krävs mer kunskap om hur hjärnan fungerar, skriver författaren och journalisten Tomas Dalström.
Läs hela artikeln här.
/HR People/
Låt hjärnan jobba i fred
Det öppna kontorslandskapet kostar mer än det smakar, anser föreläsaren och författaren Tomas Dalström. Anpassa arbetsmiljön efter hjärnan!
Under sin tid på en reklambyrå bad Tomas Dalström om att få ett eget rum, men fick höra att »ni copywriters är så himla känsliga«
Läs hela artikeln här.
/Jobb360-podden/
”Man bygger in en störningsfaktor på en gång”
Tomas Dalström berättar om det som stör på jobbet.
36 minuter om VARFÖR du är mindre effektiv i ett öppet kontor.
Lyssna här.
/Resumé Insikt/
Experterna eniga: Öppet landskap katastrof för lönsamheten
I en tidigare artikel i Resumé har han tillsammans med forskare räknat på vad man kan spara i pengar genom några procents produktivitetsökning av personalstyrkan. Detta ger förstås en direkt betydelse för bolagets vinst och påverkas, enligt Dalström, av kontorsmiljön.
Läs hela artikeln
/DEBATT – Göteborgs-Posten
Öppna kontor riskerar bli en dyr affär för arbetsgivaren
Ekonomin är ett viktigt argument för öppna kontor, men forskning visar att det snabbt kan bli röda siffror, skriver Tomas Dalström.
Om en persons produktivitet minskar med sex minuter per timme under tio månader på grund av olika distraktioner, motsvarar det samma summa som organisationen betalar i personalkostnad för en månads arbete…
Läs hela debattartikeln här.
/Linkedin/
Mitt bästa följartips är författaren, journalisten och föreläsaren Tomas Dalström
”Du är säkert engagerad i temat produktivitet. Din egen, andras och svenska företags. Mitt bästa följartips är författaren, journalisten och föreläsaren Tomas Dalströms lika välskrivna som ögonbrynshöjande artiklar och uppdateringar på temat hur vår hjärna påverkas i en digital omvärld och inte minst i moderna kontorsmiljöer.”
Ulrik Clemens von Döbeln, vd Mount Design
/Starta & driva företag/
Omgiven av störande moment
2008 var hjärnan effektivare än vad den är idag. Det var innan smarta telefoner och de öppna kontorslandskapen gjorde entré. Två störningsmoment som sänker vår prestation mer än vad man kan tro.
/Resumé/
Det öppna kontorets kostnad
Arbetsplatser utan väggar är inte bra för kreativitet och produktivitet. Men populärt bland chefer. Det är ett problem.
Endast i papperstidningen.
/Trender & tendenser – Sveriges marknadsförbund/
Hjärnan behöver också omtanke
För att lyckas riktigt bra, måste vi också ta hand om vår hjärna. Ge den möjlighet att vara kreativ och prestera på topp. Tomas Dalström har talat med forskare och andra experter om hur hjärnan fungerar bäst – och varför den inte gör det idag. Men han pekar också på att det är lättare än man kan tro, att rätta till det som blivit fel.
Läs mer.
/Resumé/
Var god stör (ej)
Krönika, av Björn Rietz
”Tomas Dalström har skrivit boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den”. Jo, jag vet – förfärligt jobbig titel, men mellan pärmarna dväljs insikter som gör att du önskar du kunde vrida tillbaka klockan på Iphonen.
Tomas Dalström redogör, med utgångspunkt från intervjuer med forskare, för vad vi förlorar på att låta oss avbrytas i arbetet, men även varför vi fortsätter det destruktiva avbrottsknarkandet. Vad som händer dig och mig är att vårt belöningssystem blir kidnappat, berättar Tomas Dalström. Ju oftare vi låter oss avbrytas, desto mer aktiveras dopaminsystemet som belönar oss. Vi vill ha mer, mer, mer av störningarna.”
Läs mer.
/Blogg – Knack rekrytering/
Kreativitet – medfödd talang eller resultat av vår miljö?
Varför är vissa människor kreativa och har förmågan att tänka i banor som andra inte är i närheten av? Kan man göra kollegorna mer nytänkande och innovativa eller är det en talang man besitter från födseln? Hur skapas en kreativ arbetsplats?
Läs inlägget
/Ingenjören/
”Hjärnan är inte konstruerad för kontorslandskap”
Arbetsgivarna jagar effektiviseringar men ser inte elefanten i rummet. Forskningen visar entydigt att prestationsförmågan sjunker i kontorslandskap. Här ger författaren Tomas Dalström några råd till chefer och till alla som har svårt att få…
Läs mer.
/HR-bloggen/
Därför presterar vi sämre i kontorslandskap
Jag gästbloggar..
ARBETSMILJÖ. Alltfler arbetsgivare anammar trenden med aktivitetsbaserade arbetsplatser och flexkontor – till priset av försämrad produktivitet. Våra stresskänsliga hjärnor är nämligen dåligt anpassade för öppna kontorslandskap.
Läs mer
/Dagens Nyheter Åsikt/ *
Multitasking försämrar vår effektivitet
”Det nya arbetslivet är inte anpassat till hjärnans arbetsminne som bara kan göra en sak i taget. Nu måste beslutsfattarna lyssna på den forskning som finns.” …
”Varför litar beslutsfattare mer på sina ekonomers kalkyler än forskning som visar att all utveckling måste anpassas till hjärnans sätt att arbeta för att lyckas? Kunskapen har funnits länge och det finns mycket att vinna.”
Läs debattartikeln här:
/Blogg: Specialpedagogen/
Vi måste tala om ipads som belöning
Specialpedagogogen Helena Wallberg tar upp min bok ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den” i sin blogg.
Läs mer
/Arbetsvärlden/
Så lurar tekniken oss att bli mindre effektiva
Den ständiga uppkopplingen och jonglerandet med uppgifter kan faktiskt forma vår hjärna till att bli betydligt mindre effektiv.
Läs artikeln här.
/Norrbottens Kuriren/
Dåliga idéer är värda att testas
KULTURKRÖNIKA Multitasking är en myt. Den ständiga uppkopplingen och jonglerandet med uppgifter kan faktiskt forma vår hjärna till att bli betydligt mindre effektiv. I en ny bok skriver Tomas Dalström om hur vi återerövrar vår hjärna.
Läs mer
/Kollega/
Så påverkas hjärnan
Tekniken rusar framåt medan vår hjärna har sett likadan ut i 40 000 år. Tomas Dalström, författare och föreläsare med hjärnan som specialitet, varnar för multitasking och kontorslandskap men spår att det ändå våras för vår mänskliga hårddisk.
Läs artikeln här.
/Må Bra/
Experten: Detoxa din hjärna från stress – så gör du
Många av dagens stressproblem beror på att vi använder hjärnan fel. Vi är uppkopplade för mycket, sover för lite och använder vår begränsade energi till onödiga saker. Det positiva är att det går att göra något åt det!
Må Bra, nr 10/okt 2017. Läs mer
Nomineras till Årets Marknadsföringsbok – Sveriges marknadsförbund
”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den” nomineras till Årets Marknadsföringsbok 2017.
Läs mer
/Må Bra/
Boktipset!
”Ska du läsa en enda bok i år så välj: Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag, av Tomas Dalström. Skrämmande och livsviktig läsning om hur vår samtid påverkar vårt mående och vår tankeförmåga. Extremt motiverande till förändringar!”
/Sveriges Radio/P4 Blekinge/
Experten: Så omprogrammerar du hjärnan på semestern
Semestern är en bra tid att omprogrammera hjärnan till att inte vilja sitta lutad över mobilen eller surfplattan. Det menar journalisten och författaren Tomas Dalström i sin nya bok.
/Driva Eget/
För mycket flow? Gör så här!
Nej, det är klart att man inte kan få för mycket flow. Problemet är väl att många av oss för för lite. Författaren Tomas Dalström vet varför.
Endast i papperstidningen.
Lyssna på poddintervju
Visste du att vårt arbetsminne har plats för cirka 7 enheter? Vad händer då i vårt huvud när vi tittar på sociala medier var 10:e minut eller när vi sitter och ska jobba i ett öppet kontorslandskap?
Hur fungerar det när vi läser och skriver? Det och mycket annat lär vi oss i denna intervjupod under en timma med författaren Tomas Dalström. Intervjuar gör Jerker Pettersson.
Du kan höra den här
/Dagens Media/
”Fundamentet för all kommunikation: Låt hjärnan styra.”
”Vi kommunicerar som aldrig förr. Det lanseras ständigt nya innovationer. Men kommunikation utspelas fortfarande mellan människor.
Om kommunikationen inte sker på hjärnans villkor riskerar du att kasta bort både tid och pengar.”
/Skolvärlden/ *
Åtta sätt att undervisa hjärnsmart
Lärare behöver lära sig mer om hur hjärnan fungerar, särskilt i förhållande till digitala hjälpmedel. Det menar författaren och journalisten Tomas Dalström.
/Dagens Nyheter Åsikt/
Okunniga föräldrar sänker barnens betyg
En god nattsömn är en förutsättning för att barn och ungdomar ska kunna prestera optimalt i skolan. Under sömnen programmeras det de lärt sig under dagen in i långtidsminnet. Sovtiden minskar och det påverkar betygen. Föräldrarna har ansvar för att barnen kommer utvilade till skolan.
Läs mer
/DEBATT – Ny Teknik/ *
”Undvik digitala fallgropar i skolan”
”Med digitaliseringen av skolan blir det än viktigare att arbeta med hjärnan, inte mot den. Ett av skolans viktigaste områden är att lära eleverna att hantera distraktioner i klassrummet och livet. Utan den förmågan så blir det svårt att ta till sig ny kunskap… Läs mer
Jag har skrivit debattartikeln tillsammans med Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund. Den publiceras i Ny Teknik, i samband med SETT-dagarna, som vill bidra till inspiration, ökad nyfikenhet och kunskap kring hur vi kan utnyttja nya sätt att arbeta mot högre måluppfyllelse i skolans alla nivåer.
/Aftonbladet Debatt/ *
Föräldrar har ett ansvar – skärmtid innan läggdags försämrar sömnen
Det finns förädlar som anser att barnens betyg är skolans ansvar. Men när det inte är skoltid är det föräldrarnas ansvar att se till att barnens hjärnor arbetar och vilar på det sätt de är programmerade för.
För inlärning är en process som pågår dygnet runt. Tänk dig en klump med modellera. Den symboliserar ditt långtidsminne. Någon har sagt att första gången du gör något, är det som att dra ett tunt streck med lillfingernageln i leran. När du upprepar…
Läs mer.
/Entreprenör/
Så återstartar du hjärnan
Det var 2008 som allt förändrades. Då slog hela den digitala revolutionen igenom med full kraft. Och det gick ut över våra hjärnor. Det menar i alla fall Tomas Dalström, som nu arbetar på att rädda denna vår viktigaste muskel.
Boken är dels en genomgång av alla de störmoment vi utsätts för, typ varannan minut och som rubbar hjärnans arbete, dels en beskrivning av motkrafterna.
”Det har aldrig varit så lätt att lyckas.” Intressant
Tomas Dalström på Vasateatern
Tomas föreläsning: Att skriva på hjärnans villkor. En heldag på Vasateatern, Stockholm. Arrangör: Företagsuniversitetet.
/DN Åsikt/
Eleverna ska inte ha mobiler på lektionerna
Michael Ländin skriver att det är självklart att ”ungarna ska ha mobiler i skolan”. Forskning visar att han tänker fel. Vi måste givetvis utgå från hur hjärnan fungerar. Mobiler ska enbart användas i skolarbetet – annars ska de parkeras.
Du kan läsa hela artikeln här
/Resumé/
Du behöver ord som ekar in i hjärteroten
Människan längtar efter berättelser som känns in i hjärteroten. Resten skiter hon i. Orden är förmodligen mer inträngande verktyg än någonsin – förutsatt att de föder bilder hos mottagaren. Som bara en berörande berättelse gör.
…Forskning* visar att texter som bara innehåller det väsentligaste, ofta är svårare att minnas. Jäpp, du läste rätt. Där finns nämligen inget för dina minneskrokar att haka i. Långtidsminnet behöver något att hänga upp sig på…
*) ”Bäst i text”, av Tomas Dalström beskriver hur människor läser och vilken typ av texter som har störst möjlighet att nå igenom.
Björn Rietz, copywriter, creative director, Rietz Works AB
Läs mer.
/DEBATT – Biblioteksbladet/
Därför är tystnaden hjärnans bästa vän
Läs mer: Biblioteksbladet
/Hem och Skola, Finland/
Recension: Att lära sig tar tid
Läs mer
/Studenttidningen Røst, Norge/
Stans opp og reflekter over hvilke type oppmerksomhet du er i.
Se til at du ikke havner i alarmsentralen
Tomas Dalström, foreleser og forfatter av en rekke bøker, jobber med akkurat dette; hvordan ta i bruk hjernen på en effektiv måte.
– Det finnes tre ulike typer av oppmerksomhet: Oksen Ferdinan, Carolina Klüft og Alarmsentralen, forteller Dalström.
Dalström forklarer at en av disse dominerer hvert våkene sekund, og gir helt ulike forutsetninger for å løse problemstillinger.
Läs mer här.
Specialpedagogisk tidskrift – recension
”Detta är en annorlunda bok på flera sätt; den läses från två håll, den tar död på en del gamla sanningar… Den kan användas som en handledning till lärare, som ska skriva egna texter till sina elever. Den kan också användas för äldre elever, som själva ska producera texter på nätet. Dessutom kan den vara till nytta för de lärare som ska vidarebefordra råd till äldre elever som ska skriva uppsatser på nätet eller förmedla sig i multimedia.
Kapitlet Digital läsning, om hur man läser på surfplatta, läsplatta och smartphone, är intressant vad gäller läsförståelse.
Författaren har haft en del kontakter med namnkunniga personer inom pedagogik och hjärnforskning.
Skrivboken avslutas med kapitlet ”Knäck skrivkoden – skriv som läsarna läser”; en sammanfattning som innehåller 34 steg till bättre texter.
En annorlunda bok – läs den på ditt eget sätt!”
/Tidningen Läs & Skriv – Dyslexiförbundet FMLS/
”Vill du skriva bättre och snabbare, vill du veta varför människan skriver eller vill du helt enkelt veta allt om hur det går till att läsa?
Tomas Dalströms bok är lätt att läsa och ger uttömmande svar på alla dina frågor om skrivning och
Läs mer.
/studenttorget.no/
Hemmeligheten bak effektiv memorering
Du vil huske mye mer av pensum hvis du er bevisst på hvordan hjernen din jobber når du leser. Les ekspertens tips for effektiv pugging.
Läs mer här.
/PING – Sveriges arkitekter/
Aktuella böcker
Bäst i text, Tomas Dalström
Bäst i text är två böcker i en – skrivbok och läsebok. I den här omarbetade nya upplagan av boken får du reda på hur läs- och skrivprocessen går till ur hjärnans perspektiv.
Ett av bokens huvudbudskap är att alla texter som produceras ska utföra ett arbete. Alla texter som används, såväl internt som externt, kommer därför att generera intäkter eller skapa kostnader. Därför är produktion av texter viktigare än någonsin. Boken bygger på internationell och nationell forskning.
/Nettavisen, Norge/
Kunsten å memorere det du leser.
Les ekspertens tips for effektiv pugging.
/Personal & ledarskap/
Boknytt: Smart telefon gör oss dumma
/P3 Sveriges Radio – Morronpasset/
50 000 tankar varje dag – hur får vi ordning?
/Fungerande medier/
Läsvärda böcker om språket
”Ju mer man tränger in i vad läsning är och hur det fungerar, desto mer övertygad blir man om detta. Varför är det då så? Jo, svaret finns i Tomas Dalströms bok Bäst i text Skrivboken/Läseboken, som handlar om hur det går till.
Under årens lopp har jag läst mycket litteratur om hur detta mysterium fungerar och när jag tyckt mig ha kollen, så visar sig svaret ändå vara en förenkling. Vi har helt enkelt svårt att förklara det för att det är så komplext. Till slut upprepar den ena boken oftast vad den andra sagt. Eller så behandlar det någon mindre del av ämnet. Men det finns undantag…
Det fascinerande med den är att han själv är skribent, att han arbetar med språket och har stor kunskap om hur hjärnan fungerar. Han kopplar alltså hantverket till våra kognitiva förmågor på ett mycket kreativt sätt, så att man får nya infallsvinklar på hur det komplexa läsandet går till.
Tomas Dalström har också kunskap om olika lässvårigheter som han allt som oftast flikar in i resonemanget. Därmed förklarar han skillnaderna i våra förmågor på ett klargörande sätt utifrån språket som ett verktyg vi använder för att göra oss förstådda.”
Torbjörn Lundgren, sakkunnig i Lättlästutredningen 2013 och ordförande i Dyslexifonden. Läs hela texten här
/Passion för business/
Kvinnors texter bedöms som sämre! Av både män och kvinnor
/Chef/
”Att skriva är bland det mest kognitivt krävande vi utför”
Läs artikeln här.
/Meetings International/
Skrivandet växer fram i en explosion av ord
Läs artikeln här
/Sveriges kommunikatörer/
Boktips! Bok om att skriva och läsa för att förstå
/Dagens Industri/
”Fördomar styr läsningen
Språkexpert: texter skrivna av kvinnor upplevs som rörigare”
/Dagens Media/
”Sitter din copy i landskap – då betalar du för mycket”
Att det ser ut som jag är forskare är fel och jag har kontaktat Svensk Direktreklams tidning.
Läs hela artikeln här (23-08-24)