Media & nyheter

OBS! Vi bytte namn från Heppicopter till Cognicopter i februari 2024. Det står Heppicopter i
artiklar som publicerats tidigare
.

Det här är ett urval av artiklar inom olika områden och tidningar, fler i Arkiv (menyn).

/På Direkten/

Hjärnforskare eniga – läsning från papper överlägset bäst!

Jag har intervjuats om varför vi förstår sämre när vi läser på skärm – jämfört med papper. I artikeln medverkar också Anders Hansen och professor Anne Mangen, Universitetet i Stavanger, som jag refererar till i min bok ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”. Hon är en mycket välrenommerad och intressant läsforskare.

Att det ser ut som jag är forskare är fel och jag har kontaktat Svensk Direktreklams tidning.
Läs hela artikeln här  (23-08-24)

Ny samarbetspartner till Cognicopter-utbildningen - har genomfört 100 kontorsprojekt i alla världsdelar

Det känns väldigt stimulerande och spännande att samarbeta med Jonas Westerlund och hans företag JonWest Consulting AB. De fakta Jonas presenterar, som bygger på de mätningar som genomförts innan och efter pandemin, är banbrytande.

Idag har han genomfört över 100 kontorsprojekt i alla världsdelar, av dem är 50 aktivitetsbaserade och 5 hybridbaserade. Tillsammans kan vi erbjuda ett helhetsperspektiv i processen mot arbetsro och balans. Vi vet inte bara när, var, hur våra hjärnor arbetar och mår som bäst. Utan också varför det är så. (21-12-16)

/Dagens Nyheter/

Så mycket sämre presterar du på ett stimmigt kontor

Tomas Dalström, Cognicopter, och Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap, intervjuas i DN.

”… eftersom folk inte förstår att de ska flytta sig så håller inte aktivitetsbaserade kontor i verkligheten.

Orden är Tomas Dalströms. Han är författare, beteendevetare samt verksam med en utbildning som riktar sig till arbetsplatser om hur de kan ge medarbetarna bäst arbetsro.”

”Tomas Dalström ställer sig frågande till att företag ”bara låter personalen flytta in i aktivitetsbaserade kontor och tror att allt ska fungera.
– Att de inte utbildar sin personal i hur de ska använda kontoren. För mig är det obegripligt när forskning visar att vi presterar sämre
om vi inte arbetar på hjärnans villkor. Utöver prestation menar Tomas Dalström att det handlar om välmående.”

Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap, poängterar att ”nyckeln ligger i att det ska finnas förutsättningar för att utföra medarbetarnas uppgifter, och att det finns rum och zoner för arbete som kräver koncentration.”
Du kan läsa den här om du är prenumerant. (2023-04-16)

/VD-tidningen/

Så blir din hjärna effektivare

Dagens allt snabbare tempo ställer allt högre krav på vad att vara skärpt och koncentrerad. Men hur håller du din hjärna i toppform för att minska stress, öka koncentrationen och skapa kreativitet.
(Nr 2/2021)

/Må Bra/

Experten: Detoxa din hjärna från stress – så gör du

Många av dagens stressproblem beror på att vi använder hjärnan fel. Vi är uppkopplade för mycket, sover för lite och använder vår begränsade energi till onödiga saker. Det positiva är att det går att göra något åt det!
Läs mer. (nr 10/okt 2017)

Må Bra –  boktips
!

”Ska du läsa en enda bok i år så välj: Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag, av Tomas Dalström. Skrämmande och livsviktig läsning om hur vår samtid påverkar vårt mående och vår tankeförmåga. Extremt motiverande till förändringar!”

” … det är lättare än man kan tro, att rätta till det som blivit fel.”

För att lyckas riktigt bra, måste vi också ta hand om vår hjärna. Ge den möjlighet att vara kreativ och prestera på topp. Tomas Dalström har talat med forskare och andra experter om hur hjärnan fungerar bäst – och varför den inte gör det idag. 

Men han pekar också på att det är lättare än man kan tro, att rätta till det som blivit fel. 
Läs mer. (2020-04-29)

/Akavia Aspekt/

Kostnaden för att bli störd på jobbet

Kan kosta 63 000 kronor per anställd

Kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser är populära – främst för att de är billiga per kvadratmeter.

Men om man tar med störningar och minskad produktivitet i kalkylen kan de bli en dyr affär, enligt beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström.
Läs hela artikeln

/Fastighetsnytt/

Beteendevetaren ger kontoret underkänt: Utgå från hjärnan – allt annat är galet

Svenska bolag förlorar miljarder på störande kontorsmiljöer varje år fast studier visar att prestationen ökar i egna rum jämfört med delade ytor och tysta zoner. ”Pengarna försvinner snabbt om ytorna inte planeras utifrån hjärnans villkor”, säger beteendevetaren och författaren Tomas Dalström.
Du kan läsa den här. ( 2022-12-08).

/HR-nytt/

”Utmaningen i att byta till ett aktivitetsbaserat kontor”

Tomas Dalström är föreläsare, författare och journalist med inriktning på hjärnan. Han har specialiserat sig på när, var och hur vi arbetar som bäst och VARFÖR. Här kommer hans tredje krönika på HRnytt.
Du kan läsa den här. (2022-11-29)

/HR-nytt krönika av Tomas Dalström/

"Läser du fördomsfritt? – om män och kvinnors texter"

Du läser en text och kan snabbt avgöra om den är bra eller dålig. Om personen, som skrivit den, exempelvis ska få jobbet eller inte. Men vad grundar du egentligen ditt beslut på?
Du kan läsa den här. ( 2022-09-23)

/VD-tidningen/

Lönsamheten påverkas när vi inte arbetar på hjärnans villkor

Beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström har han gjort en detaljerad sammanställning, som utgår från forskning, och som visar vad det kostar att inte arbeta på hjärnans villkor. Och om du vänder på myntet hur stor vinsten blir.

Artikeln toppar ”Veckans mest läsa” i 20 dagar.
Du kan läsa den här. (22-08-23)

/HR-nytt krönika av Tomas Dalström/

Internationell mötesexpert: Därför fungerar inte hybrida möten

Möten är en av de bärande balkarna när vi bygger den nya tidens kontor och arbetssätt. Det är viktigt att de konstrueras på rätt sätt. Cheferna har en nyckelroll i den processen.

Jag ringde upp Roger Kellerman, senior internationell mötesexpert, och bad honom att dela med sig av sina erfarenheter och ge sina bästa tips.
Du kan läsa den här. (23-03-02

/Starta och driva företag/

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé. Håller dina drömmar på att gå i uppfyllelse? Vill du förbättra oddsen att lyckas. Då ska du läsa det här.

– Det finns två effektiva och receptfria kurer, som gör det svårare att lyckas: multitasking och öppna kontor. Ett exempel: din kreativitet minskar när du blir störd i ett öppet kontor.
Läs hela artikeln (22-05-15)

/Dagens Media/

”Fundamentet för all kommunikation: Låt hjärnan styra.”

”Vi kommunicerar som aldrig förr. Det lanseras ständigt nya innovationer. Men kommunikation utspelas fortfarande mellan människor.

Om kommunikationen inte sker på hjärnans villkor riskerar du att kasta bort både tid och pengar.”
Endast i papperstidningen (2017-06-09)

/Skolvärlden/

Åtta sätt att undervisa hjärnsmart

Lärare behöver lära sig mer om hur hjärnan fungerar, särskilt i förhållande till digitala hjälpmedel. Det menar författaren och journalisten Tomas Dalström. 
Läs mer. (2017-05-10)

 

/Ny Teknik - debattartikel tillsammans med Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén/

”Undvik digitala fallgropar i skolan”

”Med digitaliseringen av skolan blir det än viktigare att arbeta med hjärnan, inte mot den. Ett av skolans viktigaste områden är att lära eleverna att hantera distraktioner i klassrummet och livet. Utan den förmågan så blir det svårt att ta till sig ny kunskap.
Läs mer (2017-05-04)

/Dagens Industri/

” …Vi gick också en utbildning online tillsammans som handlade om hur hjärnan fungerar, uppdelad på 20 pass. Det blev en bra samlingsplats.”

(Sveriges Bästa arbetsplats 2022 har gått Heppicopter-utbildningen)
Läs mer här. (April 2022) 

Meetings international, av Tomas Dalström

Har du också blivit kallad för bakåtstävare? Är det dags att nyansera debatten?

”Idén om att ny teknik är bättre är så djupt rotad, så det är ett lätt argument att ta till. Att tekniken är det som driver historien är en vanlig tankestruktur. Om teknik är den främsta förändringsagenten och om man vill att det ska bli bättre, då behövs det teknik till det och om folk då säger att de inte vill ha ny teknik, då ligger det nära till hands att säga att de inte vill ha det bättre. Då tar man ju gärna till historiska exempel och talar om motstånd.”

”Jag tror att nästan alla har erfarenhet av att ha köpt en ny pryl som är sämre än den man hade. Vi känner till att våra bilar håller kortare tid. Det är likadant med våra cyklar, kläder, skor. Väldigt många saker håller kortare tid än de gjorde tidigare. Om man tycker att teknik ska fungera, så är livslängd verkligen en dimension man kan bedöma. Och då är det verkligen inte alltid bättre.”

En intervju jag gjort i min serie ”Hjärnkoll”, för tidningen Meetings International,  med Nina Wormbs, professor i teknikhistoria vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Läs mer här. (April 2022)

/Dagens Media/

Jan Berkö: ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”

”Läs gärna rubriken en gång till; Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag. Jag har lånat den från en bok av Tomas Dalström som utkom 2017.

När jag nu ser den uppmärksammade ”The Social Dilemma” på Netflix så tänker jag att allt detta skrev Tomas om för tre år sedan, med skillnaden att det har accelererat.
Läs hela artikeln här