Kolla mobilen på morgonen – minskar kreativiteten

Vill du bli bättre på att lösa problem, öka din kreativitet och få andra användbara idéer? Med kunskap om hur hjärnan fungerar kan du fixa det.

Det du har lärt dig – eller varit med om – under dagen lagras tillfälligt i ett temporärt minne. När du sover flyttas det över till långtidsminnet och programmeras där. En bra och djup nattsömn är en förutsättning för att den här processen ska fungera optimalt.

Forskning visar att sömnen är en bra rådgivare

Ett exempel: Om du läser om en ny innovation eller studerar spanska, så lagras det du läst eller pluggat, tillsammans med de minnen du redan har inom det här området. Så nästa dag startar du från en ny nivå. Din hjärna har byggts om. Du har levlat.

Faktum är att sömnen är en av dina bästa rådgivare och problemlösare. När du vaknar kan du plötsligt se ett problem på ett nytt sätt. Eller komma på att du borde formulera dig annorlunda och smartare i den text du håller på att skriva.

Förklaringen är att när dagens minnen programmerats in i långtidsminnet, under REM-sömnen, får du tillgång till alla minnen som redan är lagrade där.

Då är du med stor säkerhet rökt
Eftersom människans arbetsminne ständigt raderar information för att få plats för ny, är risken mycket stor att du glömmer bort det du bestämt dig för att komma ihåg – om du börjar kolla mail eller sociala medier på morgonen.

För när du hittar något som verkar viktigt, spännande eller kul och kollar det så minskar dina chanser – att komma ihåg det du ville komma ihåg. För att inte tala om när du börjar svara och engagera dig i en diskussion på sociala medier. Nu har du kommit ännu längre bort ifrån den lösning som sömnen levererade och du är med stor säkerhet rökt.

Det du kunde ha löst snabbt och elegant är förlorat – utraderat – och det kommer att ta betydligt längre tid att hitta en ny lösning. Risken finns att du får nöja dig med ett betydligt sämre alternativ. Och varför ska du göra det.

Boka en föreläsning så får du veta mer.