Många surfare får betalt i tio månader – men arbetar nio

Om en persons produktivitet minskar med 6 minuter per timme, under 10 månader – på grund av röster, rörelser och andra distraktioner – motsvarar det samma summa som organisationen betalar i personalkostnad för en månads arbete – plus förlorade intäkter som ska finansiera gemensamma kostnader, vinst etcetera.

Han eller hon får med andra ord betalt för tio månader – men arbetar nio. Jag talar förstås inte om de pauser vi ska ta under dagen för att vara effektiva, utan det mer eller mindre tvångsmässiga kollandet för att se om något har hänt eller för att vi vill att något ska hända.

Det tar alltid tid att komma tillbaka; tankemässigt och att få upp farten igen

Låt oss säga att du håller på med något som inte är arbetsrelaterat i 4, 5 minuter och att det tar 1,5 minuter att komma tillbaka till den ursprungliga arbetsuppgiften. Forskning visar att det kan ta upp till 25 minuter. Det kan förstås också vara 5 + 1 minut eller 4 +2. För det är aldrig som att tända eller släcka en lampa; det tar alltid tid att komma tillbaka; tankemässigt och att få upp farten igen. Och en del tankar kommer du aldrig tillbaka till.

För fem dagar sedan skrev jag om en 82 sekunder lång video (http://bit.ly/2LkcjIe) som beskriver hur läsprocessen fungerar och vad hjärnan hinner göra på 0,25 sekunder. Det är inte svårt att förstå vad som händer när man slänger in en mental liten handgranat, i form av störande ljud och rörelser, i den här processen. Det kostar i både tid och läsförståelse.

Jag kan lägga till att läsprocessen är en viktig del av skrivprocessen. Författaren Susan Sontag har uttryckt det så här i en DN-intervju: ”Först av allt: att skriva är att med särskild intensitet och uppmärksamhet ägna sig åt just läsande. Man skriver för att läsa vad man precis har skrivit, för att bedöma om det duger, och eftersom det sällan gör det skriver man om – en gång, två gånger eller ända tills det blir något man själv kan stå ut med att läsa.”

Kräver att du flyttar hjärnan till en tyst och lugn miljö

Skrivprocessen är bland det mest koncentrationskrävande vi håller på med, under en arbets- eller skoldag. Men det handlar förstås inte bara om texter. Alla uppgifter som har med minne, inlärning, uppmärksamhet, koncentration och problemlös­ning att göra – kräver att du flyttar hjärnan till en tyst och lugn miljö för att du ska kunna använda dess fulla potential.

Jag har föreläst i tio år och upptäckt att många har svårt att förstå HUR och VARFÖR resultatet av det vi gör (arbetar, pluggar, kopplar av) påverkas, när vi blir störda.  I den här 3 minuter och 18 sekunder långa videon – http://bit.ly/2SIWmKi – kan du se vad som sker när de blir störd (den röda vägen) och när du inte blir det (den gröna vägen).

Har du inte tid och kolla? Skyll dig själv, för de som förstår – och använder den här kunskapen – tillhör utan tvekan framtidens vinnare.

Läs också: Det har aldrig varit lättare att lyckas