1. Så blev det Dalström – utan h
Min mamma är född i svenskbygden, i Estland. De talade nokasvensk och uttalade varje bokstav i ett ord. Hon var född Granberg – med ”g” på slutet. De sa s-k-j-o-r-t-a, k-j-o-l och så vidare. Så när hon träffade pappa, i Sverige, och såg att han stavade Dalström med ”h”, tyckte hon det var konstigt. Bokstaven hördes ju inte. Det blev Dalström utan h när de gifte sig.
Den där bokstaven har ställt till med problem genom åren. När någon exempelvis skulle kolla upp en beställning eller bokning så fanns den inte. ”Dalström utan h”, säger jag och plötsligt hittar de mig. Hoppas du också gör det.
2. Bred och lång erfarenhet
Jag har specialiserat mig på hjärnan och skriver böcker, föreläser, utbildar, arbetar som rådgivare och journalist.
Jag har arbetat i mer än 30 år som journalist, copywriter, scriptwriter, projektledare samt manusförfattare för radio, film/TV, webben och interaktiva produktioner.
3. Nationella och internationella utmärkelser
Jag har fått nationella och internationella utmärkelser för journalistik, facklitteratur, drama, beställningsfilm, reklamfilm, multimedia och innovationer.
4. Med på listan över Sveriges mest efterfrågade
Jag är med på listan över Sveriges 100 mest efterfrågade frilansjournalister, ämnesexperter och bloggare 2014. Listan har sammanställts av Content Central.
5. Deltar i ett av Sveriges intressantaste språkprojekt
Jag var med i ett av Sveriges intressantaste språkprojekt som konsult med specialistkompetens. Begriplig text och information för alla pågick under tre år. Forskare från flera universitet, konsulter med specialistkompetens och myndigheter, som Språkrådet och Myndigheten för tillgängliga medier, ingick i gruppen, tillsammans med andra.
6. Manus till filmen som visades på Sveriges kommuners och landstings 150 års jubileum
Jag skrev manuset till filmen ”Ett land i rörelse” som visades i Blå hallen 2013, där bland annat kungen och drottningen var gäster.
7. Jag har blivit läst av flera nobelpristagare, hur många slår det
Jag är en av författarna till ”Nobelfesten – Moderna recept från klassiska menyer”. Jag har bland annat skrivit det första kapitlet med rubriken ”Den första Nobelfesten. När 1998 års nobelpristagare kom in på sina rum på Grand Hotell fanns boken där, som en gåva. När de öppnade den, så kunde de läsa om The First Nobel Banquet. Så jag har blivit läst av 1998 års nobelpristagare, hur många slår det 🙂
Nobelfesten – Moderna recept från klassiska menyer, har fått mycket positiva recensioner:
”…en magnifik kokbok späckad med lika delar recept från Nobelmiddagarna och anekdoter om gästerna.” Aftonbladet
”Nobelfesten är ett riktigt drömverk, en exklusiv kokbok med recept från Nobelmiddagarna.” Gourmet
”En utmärkt presentbok till både svenskar och utlänningar.” Elle Interiör
Boken har kommit ut på engelska, japanska, polska och svenska.
8. Global Vision Award – jag bidrar med en pusselbit
Tidningen Meetings International har vunnit Global Vision Award. Jag skriver i den sedan 2008. Framförallt serien ”Hjärnkoll”, där jag intervjuat ett 50-tal forskare och andra specialister.
Ledarskapsgurun Robin Sharma skriver också regelbundet i tidningen. Han är kanske mest känd för boken ”Munken som sålde sin Ferrari”.
”I receive a lot of meetings industry journals but read only one from cover to cover every time. Meetings International is completely different from all the others, every issue is filled with meeting management best practice examples rather than destination reports and industry gossip. This is the magasine you read to develop yourself as a meeting management professional”.
Dr. Elling Hamso, European ROI InstituteAtti Soenarso, editor in chief/owner Meetings International, om Tomas Dalström:
”Rakt. Enkelt. Lättläst. Ofta väldigt rytmiskt. Helt enkelt okomplicerat. Det tar år att komma dit, men så har du gjort dina 10 000 timmar gånger hur många gånger som helst. Överraskar ofta med humor, underfundigheter och härliga kullerbyttor i tanken. Påläst. Inte rädd för att ställa komplexa frågor och följdfrågor.”
9. Final i FN:s globala tävling World Summit Award – The best in e-Content and Creativity
Jag är stolt över att ha gått till final i: FN:s globala tävling World Summit Award – två gånger. Tävlingens syfte är att minska klyftan mellan teknik och människa.
Jag blev också nominerad till Design For All Award, som kommit till på initiativ av den holländska regeringen. I tävlingen deltog innovationer som kan användas av alla, samtidigt som de löser ett upplevt problem för människor med funktionshinder.